Kaksi naista tanssii. He ovat sulkeneet silmänsä ja kääntäneet päänsä alaspäin. Naamarimainen kalpeus peittää heidän kasvonsa. Yö ympäröi heidät.

Leena Luostarinen on maalannut kaksoismuotokuvan. Siinä hän on itse punaisessa puvussa ja sinisessä hänen sisarensa.

Luostarinen oli perehtynyt Kiinan taiteeseen ja kulttuuriin, mikä näkyy maalauksen aihevalinnassa ja kerronnassa. Maalauksen tanssijat ovat patsaiden kaltaisia, joita laitettiin hautoihin. Puvut pitkine, sormet peittävine hihoineen ja korvakkeiset päähineet ovat Tang-dynastian (618–907 jKr.) aikaista tyyliä. Kiinaan viittaa myös tanssijattarien takana oleva kaareva, koristeellinen silta.

Maalaus on tulkittu Luostarisen eräänlaiseksi hyvästijätöksi sisarelleen.

Suomen Pankki kävi ostamassa maalauksen Luostarisen työhuoneelta vähän ennen tämän kuolemaa vuonna 2013.

portaikkio_suomen_pankki.jpgSillalla tanssijat -maalaus on yksi yli sadasta taideteoksesta, jotka kuraattori Markku Valkonen on valinnut näyttelyyn yli tuhannen taideteoksen kokoelmasta. Pari kolme uutta taideteosta hankitaan kokoelmaan vuosittain. Kokoelman kartuttaminen ja taideteosten esittely yleisölle on Suomen Pankilta kulttuuriteko. Peukutan sille kaksin käsin.

Näyttely on avoinna ainoastaan viikonlopun yli maanantaihin 30.1.2017 asti, mutta taideteoksiin voi tutustua aivan hiljattain avatulla verkkosivustolla. (Peukutan sillekin kaksin käsin.)

Verkkosivustolla näet Sillalla tanssijat -maalauksen. Tätä bongaustani kuvittaa viitteellisesti Suomen Pankin portaikko. Siispä kiipeä sitä pitkin näyttelyyn katselemaan maalausta tai klikkaa oikopäätä siihen netissä: www.kansakunnanomaisuutta.fi.

Kuva: Leena-Liisa Lehikoinen, 2017