Käyskentelen Lappeenrannan kaupunginteatterissa, joka puretaan tänä keväänä. Teatteri on täynnä maalaustaidetta, veistoksia, videotaidetta, koruinstallaatioita, graffiteja ja muraaleja. Taiteilijat ovat saaneet tehdä tilassa lähes mitä vain, ainoastaan kantavat rakenteet on jätetty rauhaan. Töitä on 130 taiteilijalta.

Kiertelen sokkeloisessa rakennuksessa. Jokainen tila tarjoaa lähes poikkeuksetta yllätyksen. Erittäin ilahduttavaa on nähdä, kuinka taitelijat ottavat kantaa meidän aikaamme. En ole turhaan matkustanut monta tuntia nähdäkseni näyttelyn.

Ulla Karttusen "Lynkattyjen biennaali juhlii pyhää markkinataloutta" vavahduttaa verenpunaisine hansikkaineen, jotka kuivuvat narulla. Naruilla kuivuvat myös iskulauseet. Niiden viestintätyyli on kaikuja natsi-Saksasta: "Neoliberalismus macht Frei". Keskitysleirien tervetulotoivotushan oli "Arbeit mach Frei".

ulla_karttunen_2016.jpg

Sonja Salomäki on maalannut, kutonut ja ommellut seinävaatteisiin elämän (ja markkinatalouden?) kolhimia ihmisiä. "Nöyrät kaverit" ja "Kaikkensa antanut leijona" ovat sitä Suomea, jonka ohitan kaupungilla ripeää kävelytahtia.

1_sonja_salomaki_2013.jpg

 

2_sonja_salomaki_2013.jpg

Entäpä ne suomalaiset, jotka eivät nuoku hiljaisena pysäkkien ja puistojen penkeillä vaan täyttävät mielipiteillään maailman. Duo Anonyymiit ovat kirjoittaneet yhden huoneen seinät täyteen tekstejä, joita löytyy sosiaalisesta mediasta. Tekstien keskellä on peili, josta voi katsoa omaa kuvaansa. Minua ei hymyilytä, sillä "Oodi vihalle" on karu tallenne suomalaisten mielenmaisesta. Miten meistä, koulutuksen mallimaan asukkaista, on tullut tällaisia?

duo_anaonyymit_2016.jpg

Oi, nyt minäkin pääsen osallistumaan!  Ilmoitustaululla lukee Talkoot.

"Kansalalaiset, tilanne on poikkeuksellisen vakava... Puramme merkittävästi normeja saadaksemme pyörät pyörimään. Nämä toimenpiteet nostavat meidät siitä alhosta, johon olemme joutuneet... Raivoaminen vaatii luovuutta, uudistamisen halua ja tinkimätöntä työtä yhteisten tavoitteiden eteen. Kaivetaan nyt sisu sekä yhdessä tekemisen ja valittamisen henki. Osallistu talkoisiin! Anna raivosi meille ja vapaudu siitä. Kirjoita ajatuksesti paperille ja jätä se nimettömänä talkootaululle tai -laatikkoon."

Taululla onkin melkoinen määrä lappuja, joita luen. Mielenkiintoista. Kaupungin traktorikuski, sisäilma, home... Kiinnitän oman lappuni taululle. Minä raivoan markkinavoimista ja historiattomuudesta.

Raivoryhmä polttaa laput näyttelyn päätyttyä. Polttaminen dokumentoidaan ja julkaistaan Raivoryhmän kotisivuilla (www.raivoryhma.worldpress.com) ja Twitterissä (@raivoryhma).

raivoryhma%202016.jpg

Näyttelyn on avoinna 27.3.2016 asti.

Lue lisää:

http://www.5000m2.fi/
https://www.facebook.com/5000m2
https://www.instagram.com/5000m2/

Valokuvat: Leena-Liisa Lehikoinen, 2016.