Kun Tanskaa sähköistettiin 1920-luvulla, rakennettiin samalla muuntamorakennuksia kaikkialle maahan. Muuntamoissa sähköjännite muunnettiin matalavirraksi, ja rakennusten tehtävänä oli pitää ihmiset loitolla. Niinpä ne ovatkin korkeita kuin tornit ja ulkoasultaan sulkeutuneita. mellem_tarrne_arken.jpg

Randi Jörgensen ja Katrine Malinosky näkevät muuntamorakennukset ihmisten kaltaisina. Heillä on myös toinenkin ulottuvuus muuntamoihin: ne ovat osa tanskalaisten kollektiivista muistia.

Randi ja Katrine ovat rakentaneet installaation yhdestätoista muuntamoveistoksesta. Valot loistavat ikkunoista kutsuvasti, sähkölangat kulkevat muuntamosta toiseen. Muuntamot ovat yksilöitä, mutta yhdessä ryhmänä niin kuin me ihmisetkin.

- Tylsää, sanoo seuralaiseni ja kulkee nopeasti installaation läpi.

Minä jää yksin hämärään tunnelmoimaan. Muuntamot surisevat ja humisevat minulle tuttavallisesti. Meillä suomalaisillakin on kollektiivinen muisti. Minä muistan lapsuudestani talvipakkaset ja puhelinlankojen äänet.

- Puhelinlangat laulaa, ja taivaalla loistaa kuu, maanteiden romantiikkaa ne tuulessa kertoilee, laulan mielessäni ja suuntaan installaation toiseen päähän. Kivaa!

Näyttely "Mellem tårne" on esillä Arkenissa Kööpenhaminassa 15. päivään marraskuuta asti.

Astu näyttelyyn ja kuuntele.

Kuva ja video: Leena-Liisa Lehikoinen, 2015