Kiertelen uudistuneessa Helsingin kaupunginmuseossa ihastellen esillepanoratkaisuja ja arkkitehtuuria. Pääkaupungin historia - ja samalla myös koko Suomen - kulkee mukana kuin vaivihkaa.

Museo ”koukuttaa” minut muistelemaan, ja tunne vetää tietoa mukanaan.

Huone sisustettuna 80-luvun tyyliin värisyttää. Oliko vuosikymmen todellakin noin tyylitön? Itämaiset viuhkat seinällä olivat silloin niin modernia, nyt ne näyttävät Tiimarista ostetulta halpakrääsältä. Ja sitähän ne olivatkin.

Mummilani tunnelmiin pääsen 50-luvun kodissa. Radiossa soi musiikki. Ai että minua suututti, kun mummini täytyi kuunnella kaikki STT:n uutiset! Minä olin jo ”näköradiosukupolvea”, enkä enää puheesta ilman kuvaa piitannut.

70-luvun olohuone laittaa mietteliääksi. Miksi pulloille virkattiin eläimenmuotoiset peitteet? Maapallot olivat hienoja koriste-esineitä. Mutta, mutta… missä ovat matkamuistoina Espanjasta tuodut pikkuiset viinapullot?  Nehän asetettiin paraatipaikalle kirjahyllyyn. Ei niistä juotu, niitä vain katseltiin.

olohuone.jpg

Museon yleisissä tiloissa - sisääntuloaulassa, naulakko- ja lokerikkotilassa ja WC:ssä-  Helsinki ja helsinkiläiset ovat läsnä viehättävästi. Jokainen WC on nimetty jonkun kaupunginosan mukaisesti. Laitan mieleeni, että ensi kerralla valitsen jonkun muun kuin Kallion. Olisikohan Maunula tai Vuosaari?

wc.jpg

Aulassa viime vuosikymmenillä valmistetut eri tyyliset sohvat houkuttelevat istahtamaan ja rentoutumaan. Tilassa on esillä myös nykytaidetta, Jasmin Annoschkinin maalattuja puuveistoksia, ja pari keinutuolia odottaa istujiaan. Tunnelma on lämminhenkinen kuin kodin olohuoneessa.

veistos.jpg

Nyt ratikka kulkee ohi tärisyttäen rakennusta. Kiskot kolisevat. Tämä hetki kuuluu museoon, se myös näkyy sisälle museoon. Lasten kaupungin ikkunasta katselen Senaatintoria suurkirkkoineen. Kaunista.

senaatintori.jpg

Helsingin kaupunginmuseo on avoinna joka päivä ja ilmaiseksi. Älä kulje ohi poikkeamatta!

Muistathan muutkin Helsingin kaupunginmuseon kuuluvat museot: Hakasalmen huvilan, Työväenasuntomuseon, Ratikkamuseon ja Ruiskumestarin talon.

Jos olet kiinnostunut tietämään, miksi ja miten Helsingin kaupunginmuseota uudistettiin, niin lukaisepa artikkeli Soulissa: http://www.souli.fi/kasvokkain/jokaisella-mahdollisuus-rakastua-helsinkiin/

Valokuvat: Leena-Liisa Lehikoinen, 2016

@kaupunginmuseo #kaupunginmuseo