hampuri.jpgMuistatko mitä tapahtui EU:mme etelärajalla 10 vuotta sitten?

Minä en enää muistanut, mutta Hampurin taidehallissa esillä oleva valokuvatriennaali palautti mieleeni, että silloin Eurooppaan tulevat pakolaiset nousivat uutisten vakioaiheeksi.

Eva Leitolfin valokuvateos "Tikapuut" on yksi triennaalin teoksista, joka pysäytti minut. Näitä omatekoisia tikapuita käytettiin kiivetessä rajamuurien ylitse Marokosta Espanjaan.

Tikapuukasat ovat riipaisevaa katseltavaa.  Osa loukaantui rajamuurin piikkilankojen ja lasinsirujen takia. Neljätoista arvoidaan kuolleen rajavartijoiden luoteihin. Mitä mahtaa kuulua heille, jotka onnistuivat pääsemään Eurooppaamme?

Eva Leitolf on kiertänyt kymmenen vuotta valokuvaamassa Euroopan rajakaupunkeja. Melillassa, Pohjois-Afrikan rannikolla, Leitolf valokuvasi tikapuukasat vuonna 2006.

Melillan raja ei enää "vuoda", sillä Espanja vahvisti valvontaa. Melillan kautta saapui satoja pakolaisia joka päivä. Nyt määrät ovat aivan toista kokoluokkaa. Yksin Hampurissa on sijoitettuna tämän vuoden aikana tulleita pakolaisia on yli 15 000. Suurin osa heistä kuulu olevan telttamajoituksessa, koska vastaanottokeskukset ovat täynnä.

Ja Eurooppamme ulkopuolella on pakolaisia entistä enemmän kuin Eva Leitolfin ottaman kuvan aikoihin. Koko maailma tuntuu oleva liikkeessä, eikä Pohjolan perämmekään jää siitä osattomaksi.

Valokuvatriennaali luotaa mielenkiintoisesti polttavan ajankohtaista asiaa siirtolaisuudesta, globalisaatiosta ja erilaisuudesta. "When there is hope" on esillä 13. syyskuuta asti Hamburger Kunsthallessa.

Valokuva: Leena-Liisa Lehikoinen, 2015