Mitä tulee sinulle mieleen nimestä Marie Antoinette?

Ranska, kuningatar, kultaa, kimallusta, loistoa - kyllä, kyllä.

Minun mielikuvani linkittyvät myös Versailles´n massiiviseen palatsiin ja sen puistometsän taakse Marie Antoinette´n pikkupalatsiin. Se oli Marie´n ikioma maailma irrallaan kaikesta arjesta.

Toinen mielenyhtymäni liittyy meluisiin ja ryysyisiin kansanjoukkoihin Bastiljin aukiolla Pariisissa. Nämä mielikuvat ovat iskostuneet minuun näkemistäni Ranskan vallankumousta käsittelevistä elokuvista.kajander.jpg

Nyt sitten Ismo Kajander luo minuun uutta muistikuvastoa.

Kajander käyttää teoksissaan esineitä, jotka liittyvät yksityisiin ja yhteisiin muistoihin. Hänen töissänsä on yhteiskunnallisesti virittynyt älyllinen leikittely.

Roskaväki tanssii Marie Antoinetten yöpöydällä -teokseensa Kajander on laittanut arkiset keittiövälineet juhlimaan kultaiselle pöydälle. Patasudit pyörähtävät valssia vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta. Paistinlasta ja mittalusikka jammaavat itsekseen. Niillä on niin hauskaa, että minuakin alkaa hymyilyttää.

Patasudin muotokin on kuin kansanomainen versio hovin kapeauumaisesta rokokooleningistä. Ruususta tulee minulle mieleeni työväenliikkeen symboli.

Kajander on laittanut melkoista ironiaakin tähän työhön. Marie Antoinette ei olettavasti koskaan käynyt lähelläkään keittiötä, saatikka sitten että hän olisi tiennyt mitä tehdään patasudilla.

Ismo Kajanderin Anartisti-näyttely on esillä Kiasmassa 9.8.2015 asti.

Valokuva: Leena-Liisa Lehikoinen, 2015